Nieuw rapport Palliatief Debat: zelfregie & conflicten

Gepubliceerd op 20 maart 2021 om 12:46

Deze week publiceerde Kom op tegen Kanker het rapport van de 5 Avonden van de palliatieve zorg. In het rapport worden een aantal ambities geformuleerd, waaronder: Inzetten op persoonsgebonden en gecoördineerde palliatieve zorg met een focus op zelfregie. 

 

Zelfregie in de palliatieve zorg zal leiden tot meer conflicten binnen families

 

Het rapport stelt, op blz. 28:

"De nadruk leggen op zelfregie zal echter ook leiden tot meer conflicten binnen families, daar moeten we ons bewust van zijn.

Zorgverleners moeten vaardig gemaakt worden om verbindend te werken met families. Zelfregie is gewoon niet los te koppelen van de familie en de mantelzorgers. Daarbij is autonomie in verbondenheid belangrijk. De vraag is hoe dat altijd te realiseren valt.

Via het netwerk van de patiënt, door het trainen van de zorgverstrekkers in de opleiding, en het inzetten van conflictbemiddelaars,… dit zijn alvast enkele mogelijke acties. In ieder geval moet het inzicht ontstaan dat de ‘patiënt centraal staat’ moet uitgebreid worden want ‘de familie is ook betrokken partij’. "

 

Lees het rapport - en de eerder gepubliceerde rapporten - op de website van het Palliatief Debat.

 

Wie geconfronteerd wordt met conflicten in de context van de palliatieve zorg, kan steeds terecht bij de bemiddelaars van ConnFinity vzw. 

ConnFinity organiseert ook opleidingen en vormingen waarin zorgverleners leren omgaan met conflicten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.