Nieuwsblog

 

Februari 2023

Hoe omgaan met familiale conflicten bij levenseinde?

De laatste levensfase van een dierbare gaat gepaard met heel wat emoties. Deze intense periode zorgt er in veel gevallen voor dat een familie dichter naar elkaar toe groeit. Je verdeelt de zorg, je neemt samen afscheid. Toch kan deze periode ook leiden tot familiale conflicten. Sofie De Meulenaere (43), bemiddelaar bij vzw ConnFinity, geeft 5 handvatten om hier het best mee om te gaan.

Lees meer »

Familiale conflicten rondom het levenseinde: nood aan ondersteuning - Een kwalitatieve studie bij personen met een concrete ervaring

CM onderzocht in samenwerking met Universiteit Gent en vzw ConnFinity hoe familiale conflicten rondom het levenseinde tot stand komen, hoe ze verlopen, welke impact ze hebbenen hoe ze worden beleefd en aangepakt door de betrokkenen. De studie omvatte zoweleen kwalitatief onderdeel (interviews met zorgverleners en burgers met ervaring met eenfamiliaal conflict) als een kwantitatief onderdeel (enquรชte bij CM-leden).

Lees meer »

Sereni, PHA en ConnFinity maken samen het levenseinde bespreekbaar

Met Samen Onderweg maken Sereni en PHA (Palliatieve Hulpverlening Antwerpen) het levenseinde bespreekbaar aan de hand van panelgesprekken waarbij ze diverse professionals uitnodigen om op de koffie te komen voor een verhelderend en verbindend gesprek. ConnFinity nam op 27 januari laatstleden deel aan het panelgesprek dat georganiseerd werd voor verpleegkundigen in de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen. Dit initiatief kaderde in de Palliatieve week. Binnen deze fijne samenwerking draagt ConnFinity vzw haar steentje bij tot het inzicht geven in palliatieve zorg, afscheid nemen en rouwen. Als families in deze fase geconfronteerd worden met conflictueuze situaties komen ze soms niet tot een sereen afscheid. Bemiddeling in de laatste levensfase en bij het levenseinde helpt mensen om zich (opnieuw) met elkaar te verbinden en bevrijd te voelen zodat ze in vrede afscheid kunnen nemen.

Lees meer »
Oktober 2021
September 2021

Onder druk communiceren in palliatieve zorg

Op 7 oktober gaat het ๐•๐ฅ๐š๐š๐ฆ๐ฌ ๐‚๐จ๐ง๐ ๐ซ๐ž๐ฌ ๐๐š๐ฅ๐ฅ๐ข๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐ณ๐จ๐ซ๐  door. ๐“๐ก๐ž๐ฆ๐š: โ€˜๐Ž๐ง๐๐ž๐ซ ๐๐ซ๐ฎ๐ค ๐œ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐œ๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐ข๐ง ๐ฉ๐š๐ฅ๐ฅ๐ข๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐ณ๐จ๐ซ๐ โ€™. Corona heeft onnoemelijk veel van zorgverleners gevergd in moeilijke omstandigheden. Dat maakt communicatie tussen hulpverleners, met patiรซnten en hun familie niet eenvoudig. Zie https://palliatievezorgvlaanderen.be/7-oktober-vlaams.../

Lees meer »
Juni 2021

De plaats van conflictbemiddeling in de toekomstige palliatieve zorg in Vlaanderen

In onze nieuwsblogs van 27/02/2021 en 20/03/2021 besteedden we aandacht aan enkele tussentijdse rapporten in het kader van het Palliatief Debat, en het belang dat daarin gehecht wordt aan bemiddeling bij conflicten aan het levenseinde. Ondertussen verschenen ook een expertenrapport en een finaal eindrapport.In het expertenrapport reflecteren een groep van experten op de gebundelde resultaten van de voorgaande rapporten. Het eindrapport formuleert duidelijke ambities en aanbevelingen aan het beleid.

Lees meer »

Tips om te spreken over het afscheid

Als je het einde van het leven voelt naderen, komen er heel wat emoties en gedachten naar boven. Niemand kijkt er naar uit om afscheid te nemen van geliefden. Veel mensen willen het nakende afscheid liever niet onder ogen zien en willen mooie momenten met elkaar beleven zolang het nog kan.

Lees meer »
Mei 2021
April 2021
Maart 2021

Nieuw rapport Palliatief Debat: zelfregie & conflicten

Deze week publiceerde Kom op tegen Kanker het rapport van de 5 Avonden van de palliatieve zorg.ย In het rapport worden een aantal ambities geformuleerd, waaronder: Inzetten op persoonsgebonden en gecoรถrdineerde palliatieve zorg met een focus op zelfregie.ย 

Lees meer »