Tips om te spreken over het afscheid

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 12:13

Spreken brengt je dichter bij elkaar


Als je het einde van het leven voelt naderen, komen er heel wat emoties en gedachten naar boven. Niemand kijkt er naar uit om afscheid te nemen van geliefden. Veel mensen willen het nakende afscheid liever niet onder ogen zien en willen mooie momenten met elkaar beleven zolang het nog kan.

Nochtans kan het veel betekenen om open te spreken over wat er in je omgaat. Er is soms veel eenzaamheid omdat mensen elkaar willen sparen en het onderwerp uit de weg gaan. Bovendien weten mensen dan vaak niet van elkaar wat ze belangrijk vinden in die laatste fase van het leven. Zo ontstaan er misverstanden en gemiste kansen.

Hoe onwennig het ook kan zijn om het levenseinde bij iemand aan te kaarten, het resultaat is veelal een waardevol gesprek dat mensen dichter bij elkaar brengt en het uiteindelijke afscheid lichter maakt.

 

Hoe doe je dat?


Maar wat als het niet zo goed botert in de familie? Wat als er sprake is van conflicten of onenigheid?
Hoe kan je voorkomen dat een gesprek met de beste bedoelingen toch uitmondt in een pijnlijke discussie, en mogelijks zelfs met slaande deuren eindigt?


Enkele tips:

 • Kies een rustig moment om met elkaar af te spreken en kies een plek waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen.

 • Wees duidelijk over jouw bedoelingen van het gesprek en wat voor jou belangrijk is.
  Bijvoorbeeld:
  “Ik wil onze ruzie bijleggen om in vrede mijn leven af te ronden. Ik wil dat de zorg voor onze ouders evenwichtig verdeeld wordt zodat we er allemaal een goed gevoel aan overhouden. Ik wil vermijden dat jullie problemen ondervinden na mijn overlijden door alles nu al goed te regelen.”

  Toets af of dit voor de anderen ook belangrijk is. Als dat het geval is, hebben jullie al een mooie start voor het gesprek. Help elkaar ook om het doel van het gesprek voor ogen te blijven houden. Zo voorkom je dat jullie zich laten meeslepen door emoties of discussies en het gesprek een heel andere wending neemt dan bedoeld.
 • Deel zo rustig mogelijk je eigen belevingen, hoe je je voelt en wat je verlangt. Vermijd daarbij eisen, verwijten, overdrijvingen (‘Je was er nooit!’ ‘Ik moest altijd voor alles opdraaien!’) of minimaliseren (‘Dat was toch niet zo erg’). Het gooit enkel maar olie op het vuur en leidt nooit tot een zinvol gesprek.

 • Bedenk vooraf wat je kan doen als je je geraakt voelt door wat iemand zegt en je heel emotioneel wordt. Het kan bijvoorbeeld helpen om op te staan en even rond te wandelen, naar het toilet te gaan om je even af te zonderen, tot tien te tellen, … Geef aan de anderen aan waarom je dat doet, zodat ze begrijpen wat er gebeurt.
  Of, als het je te veel wordt en je even alleen wilt zijn, geef dit dan rustig aan en vraag dat de anderen even de kamer verlaten.

 • Hou voor ogen dat ieder zijn eigen ervaringen heeft. Feiten uit het verleden kunnen heel verschillend beleefd zijn en herinnerd worden. Weersta de verleiding om hierover in een welles nietes discussie te vervallen. Iedereen heeft vanuit zijn standpunt gelijk. Dat respecteren en belangstelling tonen voor de beleving van de andere opent de deur naar een echt gesprek.

 

Als het echt niet lukt


Lukt het toch niet om een zinvol gesprek te voeren? Lopen de conflicten op? Durf je het gesprek niet alleen aan te gaan? Schakel dan tijdig hulp in. Een erkend levenseindebemiddelaar heeft de nodige ervaring en expertise om jullie hierin bij te staan. Meer info hierover vind je op www.connfinity.be

 

Auteur:

Anja Glabeke
Bemiddelaar en docent - ConnFinity vzw
 
Erkend bemiddelaar in familiale zaken
Coach en rouwbegeleider - Iza-men

 

Wil je meer te weten komen over het aanbod van ConnFinity en wat we concreet voor jou kunnen betekenen? Neem dan hier contact met ons op voor meer informatie.


"ConnFinity bevordert bemiddeling bij conflicten in de laatste levensfase en bij het levenseinde, en maakt op die manier mogelijk dat mensen zich (opnieuw) met elkaar verbinden voor het afscheid."

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.